Feltolkning av vaktmästarnas arbetsuppgifter - Halmstadmoderaterna

Feltolkning av vaktmästarnas arbetsuppgifter

0

Ledamoten i servicenämnden i Halmstad, Anders Wikström (M), reder ut hur de föreslagna förändringarna, bland annat för skolvaktmästarna, är tänkt att fungera.

Just nu förekommer det många åsikter och missuppfattningar om den föreslagna förändringen inom Halmstads kommun att samla den tekniska förvaltningen under en och samma organisation. Denna debatt har kommit att handla framförallt om vaktmästare på våra skolor när dessa är de som förmodligen kommer att påverkas minst av de föreslagna förändringarna.

Den föreslagna förändringen har inte och har aldrig haft till syfte att ta bort fast placerade fastighetsskötare och vaktmästare från de ställen de nu har sin bas och samla dessa på en central plats. Som det påpekats skulle detta inte leda till vare sig besparingar eller bättre verksamhet. För den fast placerade personalen kommer den föreslagna organisationsförändringen kanske snarare innebära ett utökat ansvarsområde samtidigt som de får en organisation bakom sig som är fokuserad på fastighetsskötsel, inte utbildning eller något annat.

Parallellen här kan dras till kockarna på förskolorna som för några år sedan flyttades från barn- och ungdomsförvaltningen till måltidsservice. När detta skulle genomföras var det stora protester, verksamheten skulle påverkas negativt och så vidare. I dag går det kanske att hitta någon enstaka som är negativ till denna förändring men det stora flertalet är snarare mycket nöjda med utfallet.

I dag finns det personal som arbetar med fastighetsförvaltning inom åtminstone tre olika förvaltningar i Halmstads kommun. Detta innebär att det vid tillfällen kan stå bilar från tre olika förvaltningar utanför en kommunal fastighet, alla där med personal för att utföra en uppgift där, i de flesta fall, en av dem skulle kunna utföra alla tre uppgifterna. Om dessutom en och samma förvaltning är medveten alla behov av fastighetsskötsel på ett ställe kan det åtgärdas snabbare om man ser fler anledningar skicka dit personal. I själva verket finns det en möjlighet att den föreslagna förändringen kan leda till att fler av kommunens fastigeter får fast placerad fastighetsskötarpersonal om man ser att det finns ett behov som motsvarar detta.

Det finns inget intresse att förstöra en fungerande verksamhet men få verksamheter är samtidigt så bra att de inte går att förbättra. Förslaget som ligger syftar till att bevara god verksamhet i kommunen samtidigt som det effektiviserar och minskar dubbelarbete. Därmed kan vi få ut mer verksamhet per skattekrona och det kan väl inte vara fel, eller?

Anders Wikström (M),

ledamot servicenämnden

Dela!

Om skribenten

Johan Sutinen

Johan Sutinen är webstrateg på hemsidan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.